helderinhuizen.nl

UITGERAASDE STORM?

Het woningaanbod lijkt te zijn verdubbeld, de prijzen dalen en de huizen staan langer te koop.

Vorig jaar augustus bereikten de huizenprijzen hun top.

Daarna was er voor het eerst weer sprake van een daling van de gemiddelde verkoopprijs.

In de afgelopen 9 jaar, sinds de huizencrisis in 2013, waren de huizenprijzen verdubbeld.

Maar is de gekte op de huizenmarkt nu verleden tijd?

Er worden nog steeds te weinig huizen gebouwd en we kunnen de vraag naar woningen niet aan.

In de afgelopen periode kocht men eerst een nieuwe woning, voordat me de huidige woning verkocht. Nu is deze volgorde andersom. Men wil eerst verkopen, weten wat het huis op zal leveren, alvorens een nieuwe woning te verkopen.

Althans dat is de gemiddelde tendens nu.

Mede hierdoor is de verhouding van de te koop staande huizen, dus het woningaanbod, groter dan het aantal verkochte huizen. Maar de verhouding is scheef daardoor, want voorheen hadden sommige mensen tijdelijk 2 woningen omdat men de nieuwe woning al had gekocht. daardoor was er ook minder aanbod.

Ook is er onderscheid in prijsklasse.

Het kopers segment tot ca. €200.000,- is juist toegenomen. Door de schaarste in het aanbod, zijn de prijzen in deze prijsklasse nog wel gestegen.

Wordt er dan nu niet meer overboden?

Zeker wel. Maar dat is sterk afhankelijk van de prijsklasse. Waar overbieden voorheen meer standaard was, gebeurde dat aan het eind van vorig jaar bij minder dan de helft van de woningen. Ook wordt er met minder grote bedragen overboden. Bedragen van 40000 boven de vraagprijs waren toen meer gebruikelijk, terwijl je nu moet denken aan gemiddeld 20000 indien er wordt overboden.

Transitieperiode

We zitten nu ik een overgangsperiode en dat is voor iedereen even weer wennen. De woningen leveren vaak nog steeds meer op dan men ooit betaalde, echter minder dan een paar maanden geleden.

Maar wat gaat de woningmarkt doen als de rente over ca 5 jaar afloopt?

En men de woning heeft getaxeerd in een situatie waarin het een overspannen huizenmarkt was. Op basis van deze waarde is de hypotheek berekend.

Desondanks houdt de krapte op de woningmarkt nog even aan.

Want de behoefte aan extra woningen blijft aanhouden. Men kan niet tijdig voldoende huizen bij bouwen. De vakmensen zijn lastig te vinden.

Zo houdt de krapte op de woningmarkt nog even aan en het instorten van de huizenprijzen valt niet te verwachten. Hooguit een logische en milde correctie.

Overweeg je in de huidige woning markt je huis te verkopen?

Neem vrijblijvend contact met ons op via info@helderinhuizen.nl

We komen graag onze kennis en ervaring met je delen.

Compare Listings

TitelPrijsStatusTypeGebiedDoelSlaapkamersBadkamers