helderinhuizen.nl

Voor alle starters (en doorstromers) die vanaf 1 januari 2023 tussen de 18 en 35 jaar oud zijn is er een voordeel. 

WIJ LEGGEN HET GRAAG IN HET KORT VOOR JE UIT;

Om deze STARTERS EN DOORSTROMERS meer voordeel te bieden op de huidige woningmarkt, is de grens voor vrijstelling van overdrachtsbelasting verhoogd van € 400.000,- (2022) naar € 440.000,- (2023)
Zo is het voor woningen tot maximaal  €440.000,- mogelijk om van deze vrijstelling gebruik te maken, mits je voldoet aan de gestelde eisen. 

Deze VRIJSTELLING is alleen geldig bij het AANKOPEN van een woning, je moet tussen de 18 en 35 jaar oud zijn en je mag de vrijstelling maar één keer aanvragen en dus niet al eerder ontvangen zijn. 

En de WONING moet als hoofdverblijf gebruikt worden, dus geen recreatie- of tweede woning.
In Nederland betaal je OVERDRACHTSBELASTING bij het aankopen van bestaande woningen, nieuwbouw is hiervan uitgesloten. 

Jullie kopen samen een woning maar hoe zit het als 1 van 2 ouder is dan 35 jaar?
GOEDE VRAAG vinden wij! Als je als 2 starters een woning koopt onder de grens van € 440.000,- en 1 van jullie 2 is ouder dan 35 jaar. Dan betaald diegene 2% overdrachtsbelasting over de helft van de woningwaarde.

Dus nog even de regels op een rij:

De koper moet voldoen aan de volgende voorwaarden om gebruik te maken van de vrijstelling overdrachtsbelasting (startersvrijstelling):

  • De koper is meerderjarig (18) en jonger dan 35 jaar op het moment van verkrijging. Het moment van verkrijging is het moment van ondertekening van de notariële akte van levering.
  • De koper koopt een woning.
  • De koper heeft de vrijstelling voor overdrachtsbelasting niet eerder ontvangen en verklaart dit schriftelijk.
  • De koper gaat zelf in de woning wonen (het zogenoemde hoofdverblijfcriterium). Daarvoor vult de koper de Verklaring overdrachtsbelasting startersvrijstelling in.
  • De waarde van de woning is niet hoger dan € 440.000.
  • Als een koper wel zelf de woning gaat bewonen, maar niet voldoet aan de andere criteria voor de startersvrijstelling, betaalt de koper 2% overdrachtsbelasting. Omdat dit een lager tarief is dan het standaard 10,4% tarief, moet ook daarvoor een verklaring worden afgegeven bij de notaris.

(Bron: Rijksoverheid.nl)

Compare Listings

TitelPrijsStatusTypeGebiedDoelSlaapkamersBadkamers